IMG_4945

NIKKI PELAEZ

Door het gebruik van verschillende teken- en schildertechnieken in combinatie met echt beeldmateriaal creëert Nikki Pelaez poëtische werken op papier.
Haar werk zit vol tegenstellingen zoals: vertrouwdheid en vervreemding, onschuld en verdorvenheid, verbondenheid en eenzaamheid.
Nikki bouwt haar werken op uit verschillende lagen.
Zij gebruikt bestaand beeldmateriaal als uitgangspunt. Vooral foto’s van eigen hand, maar ook kiekjes uit haar famile-album, afbeeldingen van oude schilderijen en ‘vintage’ ansichtkaarten; ze hebben allemaal haar belangstelling. Deze foto’s worden op verschillende manieren door haar bewerkt, bijvoorbeeld door stukjes van afbeeldingen op een collage-achtige manier samen te voegen of door stukjes foto toe te voegen aan een tekening. Het resultaat van dit proces wordt in zwart-wit uitvergroot en vervolgens gaat zij aan de slag met traditionelere media als inkt, verf, aquarel, houtskool en pastelkrijt. Verschillende teken- en schildertechnieken komen hierbij aan bod.
De lijntekening (vaak in het wit, soms in het zwart) die als laatste wordt geplaatst vormt hierbij een soort mystieke tweede werkelijkheid die het werk dieper of gelaagder maakt. Op deze manier bereikt Nikki een intense persoonlijke beeldtaal waarmee zij het alledaagse weet om te toveren tot een bijzondere ervaring.

Nikki Pelaez (Eindhoven 1969) studeerde Ruimtelijke Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht.
Haar eindexamenwerk werd in 2002 genomineerd voor de Gilbert de Bontridderprijs. In 2003 ontving zij een startstipendium van het Fonds voor de Beeldende Kunst.
Nikki groeide op in Spanje maar woont en werkt inmiddels al vele jaren in Maastricht. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties.