P1030007

harm jan boven

Hoewel Harm Jan Boven (1956) afstudeerde als schilder, ging in de loop der jaren de camera een steeds belangrijkere rol spelen in zijn beeldende werk. Toch is juist deze achtergrond als schilder uitermate essentieel gebleken voor zijn manier van fotograferen.
Harm Jan Boven schildert met licht. Bij sommige foto’s wordt je als kijker in verwarring gebracht, men ervaart vervreemdende kleurvelden, met gevoel voor nuance met soms een enkel absurdistisch detail. Het is opmerkelijk dat er geen enkele fotobewerking of photoshop aan de Inkjetprints vooraf gaat. In die zin kan men zijn werk als Raw Photography kenmerken.
Daarnaast is Harm Jan Boven gefascineerd door geïsoleerde bouwwerken zoals men ze vaak aantreft in rurale landschappen als schuil- of verblijfsplaatsen voor mens en dier. In houten assemblages worden met minimale middelen gevonden houtresten, scherven en ijzer gecombineerd tot  kleine sculpturen met grote zeggingskracht. De schuren en huisjes vertellen elk hun eigen verhaal, het verhaal van de maker, het verhaal van de toeschouwer. Zo is Harm Jan Boven een interdisciplinair kunstenaar die de diverse disciplines hoogwaardig laat samenkomen.

Harm Jan Boven exposeerde in museum Belvédère Heerenveen, op de beurzen Art Rotterdam, KunstRAI Amsterdam, Rotterdam Contemporary, Art Antique Utrecht, London Art Fair en nam deel aan de Noorderlicht fotomanifestatie.

Zijn werk is opgenomen in de collecties van ACHMEA, collectie De Pont, collectie Meentwijck en tal van particuliere collecties.

www.harmjanboven.com