portret_danielle_van_broekhoven

DANIELLE VAN BROEKHOVEN

I Paint Pictures to Remember – (lyrics from “Good Fortune” by PJ Harvey)

Ondanks dat Danielle van Broekhoven weet dat elke herinnering onvolledig is, poogt zij toch herinneringen aan momenten, plaatsen, wandelingen, en vakanties te vangen in verf.

Je zou haar werken kunnen duiden als Landschappen, maar voor de schilder zelf is het geen vereiste dat het werk refereert aan een specifiek landschap of herkenbare plek. Kleur, compositie en licht zijn van groot belang in haar schilderijen. Er moet licht aanwezig zijn in het werk, alsof de transparantie van de aangebrachte verf het licht doorlaat, alsof de zon zich ergens achter die verflagen verschuilt.

Haar werken zijn struggles op doek, experimenten met verf die uiteindelijk door de maker moet worden goed- of afgekeurd. De schilderijen groeien langzaam op haar ateliervloeren in haar gedachten. Van Broekhoven werk plat op de vloer, zodat er nat-in-nat gewerkt kan worden, en met sterk verdunde verf. Grote plassen acrylverf worden uitgegoten over in olieverf aangebrachte voorstellingen, delen daarvan krijgen extra aandacht, terwijl andere weer worden weggepoetst of geschuurd. Tijdens dit experimenteren met materialen en het voelen waar het heen moet, komen de herinneringen bovendrijven, maar de daadwerkelijke actie in het atelier is altijd sterker!

Natuur als thema is slechts een leuning waar ze af en toe nog even aan vast moet houden, maar het zou zomaar kunnen verdwijnen en worden vervangen in de toekomst…

De drive om te schilderen is groter voor haar dan welk thema ook. De verwondering voor de natuur zal echter nooit weggaan. “In het atelier zijn het ik, het doek, de materialen en niet te vergeten, de muziek”