Anke Roder1

ANKE RODER

Kenmerkend voor de landschappelijke schilderijen van Anke Roder (1964) is de aanwezige horizon die de tweedeling zowel in kleur als in materiaal bepaalt.
De lucht in encaustiek (bijenwas met pigment) is vloeiend en semi transparant in vele lagen geschilderd. Water of land zijn in pasteuze olieverf tot de essentie geabstraheerd. De tegenstelling tussen die twee materiaalsoorten bewerkstelligt een ervaring van ruimtelijkheid.
De objectmatige schilderijen op hout verbeelden licht- en kleurwerking van een landschappelijke omgeving, waarbij de kleurklank en de lichtreflecties herinneren aan meteorologische observaties.
Maar meer nog verbeelden ze een innerlijk landschap, waarbij herinneringen aan aarde en water, lijnen en beweging in het landschap en de schaduwwerking van voorbijglijdende luchten een universele herinnering worden.
In haar werken op papier zien we vooral grafische natuur gerelateerde elementen, zoals bloemen, plantvormen of takken in gloeiende en subtiele kleuren op een beschilderde ondergrond van minerale pigmenten.

Anke Roder exposeerde in museum Belvédère Heerenveen, museum Kranenburgh Bergen, museum Van Bommel Van Dam Venlo, museum Ijsselstein, Stedelijk museum Schiedam, de Ketelfactory Schiedam. Haar werk werd gepresenteerd op nationale en internationale beurzen waaronder  PAN Amsterdam,  KunstRAI Amsterdam, Art Rotterdam,  Art The Hague, Art Gent, FIAC Parijs en London Art Fair.

Werk van Anke Roder is opgenomen in bedrijfscollecties ACHMEA, AEGON, ASML, DELA, Triodos Bank, Van Lanschot Bankiers e.a. en tal van particuliere collecties in binnen- en buitenland.

www.ankeroder.nl