Secret Garden; Judith Krebbekx, Mariëtte van der Ven en Arno Sijben

12 Oktober t/m 16 November 2019

‘Secret Garden’ is een prachtige trio-tentoonstelling met werk van Judith Krebbekx, Mariëtte van de Ven en Arno Sijben. Hoewel de kunstwerken zeer verschillend zijn van thema en techniek is er een belangrijke rode draad te herkennen; zij zijn allemaal van een grote poëtische schoonheid en ambachtelijk in hun uitvoering. Alle werken dragen iets geheimzinnigs in zich en doen daardoor een beroep op ons inlevingsvermogen, op onze fantasie en verbeelding.

De feestelijke opening vindt plaats zaterdag 12 Oktober 2019 om 15.00 uur. Daarna is de tentoonstelling te bezoeken tot en met 16 November 2019. Openingstijden: Donderdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur of op afspraak.

 

 

 

 

Judith Krebbekx, Schilderkunst     

Het werk van Judith Krebbekx toont verhaallijnen uit de mythologie en oeroude religieuze vertellingen. Aan deze vertellingen koppelt Krebbekx haar eigen visie op de hedendaagse samenleving. Tijdens het maakproces richt ze zich enerzijds op het conceptuele (het zoeken naar de juiste compositie) en anderzijds op het expressieve (de wijze van het maken en het uitbalanceren van haar kenmerkende kleurkeuze). Dit geheel leidt tot haar zeer herkenbare stijl, zowel bij haar schilderijen alsook bij haar aquarellen en grafisch werk.

Judith Krebbekx studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en aan de Rietveld Academie, beide te Amsterdam. Haar werk is in talloze toonaangevende kunstcollecties van musea en bedrijven opgenomen, zoals de Zuyderland Kunstcollectie, Bonnefantencollectie, collectie De Domijnen, kunstcollectie van ABN-AMRO, Sanquin en de Provincie Limburg. Verder ging ze op werkverblijf naar India, deed ze mee aan een uitwisselingsproject met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse kunstenaars en was ze op werkverbljif in Spanje. Haar werk wordt getoond in binnen- en buitenland.  Judith Krebbekx woont en werkt in Meerssen.

 

 

 

Mariëtte van der Ven, Porselein 

De psyche van de mens, de ziel huizend in het lichaam, het niet-fysieke maar wel leidende deel van de mens wil Mariëtte van der Ven vastleggen in haar beelden. Soms refererend aan beelden die we al kennen, andere keren nieuwe vormen creërend, altijd op zoek naar de ultieme vorm voor het gevoel dat het moet verbeelden. Eigenlijk maakt zij poëzie in ruimtelijke vorm. Zoals een dichter nieuwe combinaties van bestaande woorden zoekt, zo zoekt zij bestaande vormen en herschikt ze tot ze dat weergeven wat zij zeggen wil. In stilte te aanschouwen en in te voelen. Porselein is voor haar het edelste keramische materiaal en zij houdt er van. Maar tegelijkertijd laat het zich moeilijk dwingen en is het een zeer lastig te verwerken boetseermassa. Er is altijd een strijd tussen haar en het materiaal waarbij zij de grenzen van het (on)mogelijke op zoekt.

Mariëtte van der Ven studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Zij woont en werkt in Nieuwendijk.

 

 

 

Arno Sijben, schilderkunst

Arno Sijben is gefascineerd door transformatie. Door hoe iets moois kan verdwijnen, of juist tot bloei kan komen. Door hoe alles wat leeft zich ontwikkelt, of het nu kinderen zijn of planten. Hij vertrekt vanuit veelal zelfgemaakte foto’s van mensen, de natuur, of een combinatie van beide. In de schilderijen die vervolgens ontstaan, balanceert hij tussen figuratief en abstract, oftewel herkenbaar en mysterieus. Vaak roept zijn werk gevoelens op als troost, tederheid en melancholie.

Voor Arno is het schilderproces zelf minstens even belangrijk als de inhoud. Zijn atelier is als het ware een laboratorium, waarin hij onderzoekt en experimenteert. Niet lukraak en in het wilde weg, maar goed doordacht en procesmatig. Laag over laag brengt hij voornamelijk acryllaat en vloeibare transparante acrylverf op doek of papier. Het toeval is een goede vriend, en het oorspronkelijke idee of de begincompositie geen heilig doel. Alles om de beoogde sfeer te treffen. Een sfeer die de toeschouwer uitdaagt om vanuit zijn gevoel te kijken en in het beste geval positief geraakt te worden.
Arno Sijben studeerde aan de Maastricht Academy for Fine Art and Design en aan de Hoge School Zuyd Maastricht aan de afdeling Bachelor for education in Fine Art and Design. Naast zijn kunstenaarschap geeft hij les in het kunstonderwijs in Geleen en is hij kunstcoördinator voor Zuyderland. Momenteel werkt hij in Maastricht.