De Huub Hannen Galerie toont gedurende de maand Juni een prachtige trio-tentoonstelling met werk van Tanya janssen, Marie-Josée Comello en Martin Copier. Hoewel de kunstwerken zeer verschillend zijn van thema en techniek is er een belangrijke rode draad te herkennen: ze zijn allemaal van een grote poëtische schoonheid en ambachtelijk in hun uitvoering. De raadselachtige schilderijen van Tanya Janssen, de mysterieuze porseleinen objecten van Marie-Josée Comello en de gelaagde werken van Martin Copier vormen samen een bijzonder geheel en maken een bezoek aan de Huub Hannen Galerie meer dan de moeite waard.
Tanya Janssen – Schilderijen
Wie als toeschouwer kijkt naar de schilderijen van Tanya Janssen wordt verleid door de prachtige kleuren en haar ambachtelijke manier van schilderen. Pas op het tweede gezicht wordt duidelijk dat de wereld die zij creeert minder sprookjes-achtig is dan ze op het eerste gezicht lijkt. Vooral de mens speelt hierin een grote rol met zijn vervuilende en vernietigende gedrag. De mens heeft als een soort onkruid de wereld overwoekerd. Hierdoor ontstaat agressie, isolatie en men is afgesneden van de eigen natuur. Met haar schilderijen geeft zij ons als toeschouwer een kijkje op de wereld die de mens heeft gecreëerd.
Tanya Janssen (Zutendaal, België) studeerde aan de kunstacademies in Breda en Maastricht. Na haar afstuderen heeft ze een groot aantal projecten gerealiseerd: muurschilderingen, illustraties, fotografie, grafische ontwerpen, schilderijen en tekeningen. Sinds ettelijke jaren heeft Janssen er een nieuwe passie bij: tatoeëren.
Martin Copier – Schilderijen
Het werk van Martin Copier is gelaagd en je ervaart de rust en het geduld waarmee hij op een ambachtelijke manier zijn werk maakt. Hij suggereert beweging en diepte en maakt gebruik van houtsnede drukken in zijn schilderijen. Hij bijt zich graag vast in een project. Hij wil het uitdiepen en zich eigen maken, onderzoeken waar de grenzen lopen. Martin Copier is een kunstenaar die bezieling heeft en onophoudelijk bezig is met creëren. Hij grijpt de vrijheid die je als kunstenaar nodig hebt om te doen wat je voelt, als noodzaak. Onderzoek naar ruimte vanuit een diepe innerlijke overtuiging. Het is interessant hoe hij de ruimte beïnvloedt en binnen deze ruimte een spanningsveld creëert door elementen toe te voegen zoals openingen, lijnen, licht of de in zijn werk zo typerende houtsnede drukken met bewegende figuren. In zijn werk laat hij zien dat het innemen van ruimte een keuze is, dit geldt ook voor ruimte geven, ruimte delen of ruimte opeisen. Zijn werk wordt hiermee een aanmoediging, een bevestiging om je eigen pad te volgen. Je wordt in zijn werk gezogen en de kijker komt in een nieuw universum terecht. Hij daagt de kijker uit om zich open te stellen voor zijn wereld.
Martin Copier is in 2005 afgestudeerd aan Academie St. Joost in Breda en werkt sindsdien als zelfstandig kunstenaar.
Marie-Josée Comello – Porseleinen objecten en wandinstallaties
We willen ons altijd verhouden tot onze omgeving, bewust dan wel onbewust. Het biedt ons niet alleen herkenning, maar vooral stabiliteit en controle.
Onderzoek naar ons verleden en onze toekomst biedt ons kennis; we onderzoeken, analyseren, restaureren en archiveren om onszelf in staat te stellen onze plaats in tijd en ruimte te begrijpen.
Mijn onderzoek gaat over het verstoren van deze kennis, startend vanuit de fascinatie voor het fragment. Nieuwsgierig naar afwezigheid, de nimmer voltooide verhalen en niet minder naar de leegte die een fragment in zich draagt.
In dit gebied, dat zich ook wel ‘Niemandsland’ laat noemen zoek ik naar de grens tussen het bekende en het onbekende. Een dunne lijn, ook wel het heden genoemd, waarin het enige moment dat we hebben een gefragmenteerde wereld is.
Porselein met haar sierlijk en vooral fragiel uiterlijk lijkt een tegenhanger van morbiditeit, intense pijn en abruptheid; steeds verankerd in deze continue dialoog is ze als een verontrustende dualiteit tegelijkertijd verbonden in een oneindige solidariteit waarin haar verschijning als verleider raakt aan de essentie tussen weten en niet weten.
Marie-Josée Comello (NL 1964) heeft met haar porseleinen sculpturen al veel prijzen gewonnen waaronder de publieksprijs voor haar werk ‘I’m not my Sister’ in het Museum voor Hedendaagse Kunst ‘De Domijnen’ in Sittard in 2017. Haar werk is opgenomen in collecties van verschillende musea.