Expositie in de Sint-Andrieskapel in Maastricht

20 Maart t/m 28 Maart 2021

We mogen weer! Het is weer mogelijk om van kunst te komen genieten.
Huub Hannen Galerie organiseert een prachtige expositie op een zeer bijzondere locatie.
Van 20 tot en met 28 maart zetten we de deuren open van de prachtig gerestaureerde Gotische Sint-Andrieskapel in het unieke Sphinx kwartier in de Andriespoort 11 in Maastricht.
We tonen u dan de nieuwste beelden van Carolein Smit en de meest recente schilderijen van Toon Laurense en Wim Claessen.
U kunt de tentoonstelling bezoeken op afspraak, dagelijks tussen 11.00 uur en 18.00 uur. Wij willen u graag laten genieten van het werk en ontvangen daarom maar 2 x 2 bezoekers per uur, zodat u de gelegenheid heeft het werk echt te bewonderen.
Een afspraak maken kan eenvoudig door een mail te sturen naar galerie@huubhannen.nl

Toon Laurense, Home is with me (2020), olieverf op doek, 100 x 150cm

Toon Laurense is een schilder die het geheim van de verf eer aandoet. Ieder schilderij biedt opnieuw inzicht in waartoe de verbeelding met verf in staat is. Hij doet dat in directe wisselwerking met de materie: de mens en de verf.
Elk schilderij doet zich gelden als het bewijs van een innerlijke beleving die niet kan worden uitgelegd.Het fundamentele van de schilderkunst is hier uitgegroeid tot een virtuositeit die varieert van feestelijk plezier tot bedachtzame ernst, en altijd in opperste aandacht ervaren.
Het zijn schilderijen van een alomvattende zintuiglijkheid.

Carolein Smit, Man van Smarten (2020), Keramiek

Rariteitenkabinetten, anatomische archieven en een flinke dosis van haar eigen – niet geringe – verbeeldingskracht. Dat zijn de ingrediënten waar Carolein Smit haar kunst uit destilleert. “Ik gebruik ook regelmatig devotionalia en Bijbelse taferelen”, vertelt de keramist. Smits figuren zijn deels monster of freak, maar ook aaibaar en aandoenlijk. Ze schrikken af en functioneren tegelijkertijd als bezwering. Het zijn talismannen die ongeluk en dood op afstand houden. Met hun afwijkende voorkomen bevestigen en bekrachtigen ze het normale en de orde die daarbij hoort.
Smit is een perfectionist. Ze kan eindeloos werken aan de kleinste details: honderden dunne haartjes moeten precies goed vallen, de glittering in een oog is pas acceptabel als hij de juiste balans vindt tussen guitig en boosaardig. Dat maakt haar beelden zo verleidelijk en soms zelfs ontroerend. Dat maakt ze zo verwarrend.
Carolein Smit heeft haar opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Als keramist is zij internationaal doorgebroken.

Wim Claessen, Out of Range (2021), Acrylverf op doek, 120 x 170cm

Wie op het eerste gezicht kijkt naar het werk van Wim Claessen, ziet landschappen die een eigen sfeer kennen en die bijna ongekend zijn door het bijzondere licht- en kleurgebruik. De werken kunnen daardoor bevreemdend aandoen, maar ook zit die bevreemding in de verstildheid van het geheel. Het heeft iets mystieks dat zich niet makkelijk laat benoemen.
In zijn werk zijn alleen wezenlijke elementen aanwezig. Ze zijn er omdat de compositie dat vraagt. Een directe balans is merkbaar in de schilderijen een subtiel evenwicht dat verder gaat dan de beeldelementen, n.l. het kleurgebruik en het licht.

Over de Sint-Andrieskapel

Verscholen achter fabrieksmuren, enkele huizen en schoolgebouwen ligt de Andrieskapel. De imposante kapel kent een rijke geschiedenis en is een overblijfsel van het Sint-Andriesklooster dat uit de 14e eeuw stamt. Begin 20ste eeuw werd de kapel patronaatsgebouw voor een naastgelegen school.
Na de Tweede Wereldoorlog was de kapel het atelier van kunstenaars, waaronder Charles Eijck en Piet Killaars. In 1982 volgde een broodnodige restauratie en kreeg het Sociaal Historisch Centrum Limburg onderdak in de kapel. Sinds februari 2019 biedt de Andrieskapel onderdak aan ontwerpbureau René Holten Industrial Design. Een paar keer per jaar stelt René Holten de kapel open voor publiek en kun je hier terecht voor exposities op het gebied van design en kunst.