NIEUWE OOGST

23 maart t/m 4 mei 2019

De tentoonstelling Nieuwe Oogst toont het werk van vier nieuwe kunstenaars wiens werk nog niet eerder te zien was in de galerie; Nora Tholhuijsen, Ramona Hielckert, Noortje Haegens en Aeliane van den Ende. U kunt genieten van prachtige schilderkunst, boeiende fotografie en fascinerende videobeelden.

Nora TholhuijsenSchilderijen
Bomen zijn het motief van de olieverfschilderijen die Nora Tolhuijsen maakt. Al jaren bezoekt ze de bosgebieden rondom haar woonplaats ‘s-Hertogenbosch en vindt ze er inspiratie voor de composities. Ze houdt ervan om lang met één onderwerp bezig te zijn. Terwijl ze niet van onderwerp verandert, verandert het onderwerp zelf voortdurend. Er zijn de seizoenen, de tijd, het licht en het ingrijpen van de mens, die het beeld van het bos bepalen.  Zoals de bomen door de tijd veranderen van vorm, zo verandert door de tijd ook haar inzicht en zienswijze. Met de tijd zijn de schilderijen zowel wat compositie betreft, als de uitvoering complexer geworden.
Door steeds meer vertrouwd te raken met het onderwerp kan ze de nadruk meer en meer leggen op het schilderen. Toetsen, streken, lijnen en vlakken van verf vormen het beeld. Optimaal poogt ze gebruik te maken van de mogelijkheden van kleur om het landschap zichtbaar te maken. Zoals het licht ons de kleuren doet zien, probeert ze door de kleur het licht te laten zien.
Nora Tholhuijsen woont en werkt in s-Hertogenbosch.

Ramona HielckertSchilderijen
Dat het ‘kijken” naar de dingen, de omgeving en de mensen belangrijk is voor Ramona kan je goed zien in haar schilderijen. De vormen, de kleuren, het licht, de aandacht voor details. Voor haar is alles wat zij schildert een uitdaging. Alles is een onderwerp, de schoonheid zit “overal” in.
Ramona over haar werkproces: De aanzet om te beginnen met een werk is als mijn oog gevangen wordt door een kleur of kleuren in een vorm. Ik heb door de jaren heen veel organisch afval geschilderd omdat de kleuren en de vormen daarin zo abstract kunnen zijn. Dat onderwerp blijft me fascineren. Ook hoekjes, die niet bepaald de mooiste hoekjes zijn, met daarin toch weer een bepaalde kleur of vorm hebben trekken mijn oog. Tijdens het schilderen vind ik het boeiend om te experimenteren met verschillende technieken en verschillende soorten verf (olie, acryl, glasverf, graffitiverf). Zo blijft het schilderen voor mij altijd spannend en verassend.
Ramona Hielckert woont en werkt in Lisse

Noortje HaegensFotografie en video
Noortje Haegens is de kunstenaar die een rustpunt in de ongeschreven partituur van onze natuurlijke zoektocht aangeeft. Haar videowerken ontkennen de snelheid van de dagelijkse tredmolen, ze staan stil in hun beweging. Een beweging die je pas kan zien als je zelf stil staat.
Ze is geen ateliermens, daar komt de inspiratie niet. Het wandelen is een essentieel onderdeel van de werkmethode van Noortje, en een belangrijk uitgangspunt om grip te krijgen op haar omgeving. Wat de grondering is voor een schilderij is voor haar het wandelen: de basis voor het kunstwerk.
Het werk van Noortje heeft een zekere openheid, die appelleert aan een universele herkenbaarheid die zij aantreft in de natuur.  Al wandelend treft zij de puurheid aan van de omgeving en wordt de impact van de plaats en locatie pas later duidelijk.
Het werk is er altijd al, maar heeft nog niet zijn betekenis onthuld.  Door steeds terug te keren naar de plaats dient het nog niet gemaakte kunstwerk zich aan. Het is een relatie die langzaam opgebouwd wordt.
Noortje Haegens: “Mijn werk komt voort uit enthousiasme en bewondering voor de schoonheid van het landschap. Maar ook vanuit bezorgdheid om zijn toekomst in dit tijdsperk van globalisering. Mensen hebben zich steeds meer losgemaakt van hun omgeving. Steeds meer mensen verliezen hun emotionele verbondenheid met de ruimte. Door de versnelling van het leven wordt de ruimte meer en meer een doorgangsruimte. Om de rijkdom van natuur en landschap zo concreet mogelijk te kunnen genieten, zijn rust, stilte en aandacht nodig.”
Noortje Haegens woont en werkt in Breda

Aeliane van den EndeFotografie
Op haar 12de kreeg Aeliane een Agfa Gevaert camera van haar vader en sindsdien legt zij ‘alles’ vast. Ze fotografeerde het huis waarin zij woonde, de achtertuin, voortuin en de straat. Zij registreert graag wat er is. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven.  Zo maakt zij sinds 2013 elke ochtend een foto vanaf haar dakterras naar de zon.  De ‘Goedemorgen’ serie.  Naast deze serie heeft zij in 2017 iedere week een zelfportret gemaakt en in 2018 elke week haar openstaande woonkamer-raam gefotografeerd.  Ook door ‘toeval’ ontstaan series zoals die van de Symphony offices op de Zuidas. Elke keer als ze met de trein reist maakt ze hiervan een foto, net als van het metrostation Diemen Zuid als ze daar met de trein langs komt.
Naast series van telkens hetzelfde thema op een ander moment, fotografeert  Aeliane ook andere thema’s zoals het dagelijks leven en de natuur.  Water, lucht en vrijheid zijn belangrijke thema’s in haar werk.
De foto’s die te zien zijn in de tentoonstelling ‘ Nieuwe oogst’ zijn ramen in ‘Oost-Duitse’ en Russische gebouwen in Riga, gemaakt tijdens een bezoek aan de Biënnale. De ramen trokken haar aandacht en zij moest ze fotograferen, het licht en de beklemmende sfeer vastleggen en meenemen naar huis.
Aeliane van den Ende woont en werkt in Amsterdam.