ENGLISH
H H G

Jiwa

Display, Tension

Le jardin Espagnol

Le jardin exotique

Juul Sadee

1958 Treebeek | Woont en werkt in Maastricht

Marmer, hout, klei en textiel zijn de klassieke materialen van een beeldhouwer.

Gedurende Juul’s inmiddels 35 jarig oeuvre is de liefde voor deze materialen te vinden in haar objecten en multi media installaties. Het maakt niet uit welk medium zij gebruikt, zij benadert de ontwikkeling van een werk vanuit de zuivere principes van de beeldhouwkunst. Vorm, massa, ruimte, licht, klank, beweging en ‘huid’ zijn ook in haar tekeningen, video’s en audio- werk te herkennen.

Naast de sociaal maatschappelijk geëngageerde thema’s in haar installaties zoekt ze naar een gecomprimeerde beeldtaal die de essentie van deze thema’s toont in een enkel object, combinatie van objecten, tekeningen en textielwerken. Hierbij zijn compositie en samenvoegingen, spanning en in- en externe druk, actie en reactie, gelaagdheid en structuren de terugkerende thema’s.

De objecten in marmer, klei en textiel, tonen vormen die gemanipuleerd zijn door het gebruik van mallen en kleine handmatige ingrepen. Er gaat altijd een proces aan vooraf waarbij er een omzetting plaatsvindt van het ene materiaal naar het andere en/of door het op spanning brengen van materiaal. Bijvoorbeeld door het strak aannaaien van een knoop of het aantrekken van een draad, ontstaan er plooien, een onverwachte vorm, een uit haar rechthoekige vorm gemanipuleerd textiel reliëf.

De materiaal keuze en techniek werkt vervreemdend en verrassend, de kracht ligt in de uitnodiging aan de beschouwer het werk als het ware te ‘ontrafelen’.

vorige pagina