ENGLISH
H H G

Kamerplanten

collage op boekenkaft, 2014

Mushrooms

collage op boekenkaft, 2014

Nageire lente

encaustiek en olieverf op zeehout, 2014

Rolwolken

encaustiek en olieverf op zeehout, 2014

Wolken voor de kust

encaustiek en olieverf op zeehout, 2013

Zee

15 x 34 CM, encaustiek en olieverf op zeehout, 2012

Het hoogeland

43 x 55 CM, encaustiek en olieverf op houtpaneel, 2012

Anke Roder

1964 Bayreuth (DUI) | woont en werkt in Zandeweer

In de streek Het Hoogeland is Anke Roder zich veel bewuster van het fenomeen horizon geworden. De einder is in die regio, waar de luchten beurtelings het land of het water raken, immers alom aanwezig.
Ook valt op dat er in de krachtig geabstraheerde, fraai uitgebalanceerde kunstwerken een sterke persoonlijke signatuur zit, die de uitgebeelde natuur telkens een extra mysterieuze lading geeft. Vanuit haarscherpe herinnering abstraheert, synthetiseert en totaliseert Anke Roder in haar atelier, binnen het kader van één kunstwerk, bewust complexe als ook fascinerende weerkundige waarnemingen.
Tijdens het schilderen voegt Anke Roder doordacht en spontaan uiteenlopende impressies en indrukken samen en scherpt zo op meesterlijke wijze ons bewustzijn. Dat wat bezonken en bestorven is paart juist hier aan het ijle en vluchtige. Optisch bevinden we ons letterlijk en figuurlijk aan de rand van een reusachtige onbepaalde ruimte. We genieten van een efemere sensatie die vanachter de horizon lonkt : vrijheid.
Rick Vercauteren, directeur Museum van Bommel van Dam Venlo

vorige pagina