ENGLISH
H H G

Onweersbui boven atelier

140 x 120 CM, olieverf op doek, 2012

Vogels

120 x 95 CM, olieverf op doek, 2012

Forest in winter

60 x 70 CM, olieverf op doek, 2012

Wild river

160 x 140 CM, olieverf op doek, 2012

Canada

140 x 160 CM, olieverf op doek, 2012

Martijn Lucas van Erp

1975 Heerlen | woont en werkt in Heerlen

Ik schilder fantasie-landschappen in olieverf op doek. In de schilderijen is de nadruk de laatste jaren verschoven van een duidelijk onderwerp en een achtergrond naar de uitdrukking van een bepaalde ruimtelijkheid; een uitdijende leegte, gevuld met een bepaalde sfeer, die door het uitblijven van een cognitief verhaal de ruimte krijgt om de hoofdrol te claimen.

Met name het neerzetten van het licht dat in de te geschilderde ruimte "schijnt" en alles zijn plek en kleur-intentie geeft, vormt het door mij na te jagen ideaal.

Om die sfeer in licht in zo klein mogelijke finesses te proberen te laten ordenen in een ogenschijnlijk chaotisch landschap is de kern van mijn zoektocht. De verf geeft mogelijkheden te over, en in het werkproces poog ik te kijken en te reageren op wat er gebeurt op het doek, en er een richting aan te geven naar believen.

Zo wordt een schilderij bepaald door het gezegende verf-ongeluk dat op het doek plaatsvindt, en het hieraan sturing verlenen van mijn intentie. Tijdens het schilderen verkeer ik vaak in een soort roes van zoeken en kijken, en het eindresultaat ervaar ik naderhand ook vaak als een verrassing. Een goed schilderij zie ik daarom ook meer als een cadeau dan als een individueel bereikt doel.

vorige pagina